Van je af leren lopen is beter dan naar je toe

Pfoe het is veel te lang geleden dat ik een artikel geschreven heb. Heel eerlijk: ik had even geen zin. In het vorige jaar is er zo ontzettend veel veranderd dat ik even de focus nodig had om mijn draai te vinden in mijn nieuwe baan, alles rondom de publicatie van mijn eerste (wetenschappelijke) artikel te regelen en vooral leuke dingen te doen. De eerste zaterdag van het nieuwe jaar leek mij een fantastisch moment om weer eens een artikel te schrijven. Blijft het wekelijk, geen idee! Nieuw jaar en een nieuw onderwerp: benieuwd waarom je je kindje vooral niet naar je toe moet leren lopen? Lees dan snel verder!

Leren lopen

Leren lopen gebeurt ergens tussen de 10 en 18 maanden bij de Nederlandse kinderen. Dit is een enorm grote spreiding. Dit heeft te maken met dat kinderen vanaf de geboorte ieder hun eigen ontwikkellijn bepalen. Denk hierbij aan de periode van oefenen in buikligging, omrollen, leren zitten en kruipen en uiteindelijk het los staan. Ieder kind heeft hierin zijn eigen tempo wat dus ook resulteert in een ander moment van loslopen.

Bekijk ook: Eindelijk vlog 4! Kruipen en billenschuiven wat doet het met het lopen?

De eerste stap in het lopen is vaak door middel van langs een object lopen, Zijwaarts lopen. Dit heeft te maken met dat ze dan volledige steun kunnen houden met bijvoorbeeld de bank of de salontafel waardoor het minder spannend is. Tevens hoef je bij zijwaarts lopen je het lichaam zwaartepunt maar minimaal te verplaatsen en is deze verplaatsing zijwaarts. Hierdoor het makkelijker te remmen en zijn kinderen minder bang om te vallen.

Stap 2

De volgende stap in het leren lopen is vaak het oversteken. Denk hierbij aan het oversteken van de bank naar de tafel. Dit doen kinderen in beginsel echter alleen wanneer ze hierin nog niet los hoeven te staan. Door hierin te leren van de succeservaringen zal een kindje ook hierin steeds groter risico’s durven te nemen. Vaak gaat deze stap gepaard met het lopen achter een karretje of aan de hand bij papa en mama.

Klein intermezzo: loop je met je kindje aan twee handen? Zorg dan altijd dat de armen onder het schouderniveau zijn. Zo moet een kindje zelf zijn balans houden, maar heeft het wel jouw steun. Zijn de armen boven schouderhoogte dan gaat een kindje meer hangen en is het zwaartepunt al voorbij de voeten.

Het leren loslopen

Loslopen is mega spannend, hoe leuk is het om dit te doen in de richting van papa of mama, of opa of oma? Heel leuk maar niet zo handig. Als het goed is vertrouwd je kind je blindelings, dit betekent dat wanneer het zou vallen bij jou jij hem of haar altijd op vangt. Nu is dat natuurlijk fantastisch als dat vertrouwen er is, echter heeft dit ook een nadeel. Namelijk dat wanneer je kindje gaat lopen het een soort van vallend gaat lopen en daarin het echte lopen al snel ‘los’ kan laten en zich kan laten vallen. Je kunt je kindje beter van jouw naar bijvoorbeeld de tafel of bank laten lopen. Is bijna hetzelfde, echter is het enige verschil dat je kindje de stabiliteit en balans zelf moet handhaven.

Lees ook: Wanneer is tenen lopen een probleem?

Mag je je kind dan helemaal niet opvangen? Natuurlijk wel! Graag zelfs, echter als je het lopen gaat oefenen doe dat dan van je af en naar een tafel doe ipv van tafel naar jouw toe zo leert je kindje zelf opvangen.

Lees verder: Wat de bumbo seat met de ontwikkeling van het zitten doet.

Geef een antwoord